• MultiNET webdesign

Nyirokmasszázs

A Nyirokmasszázs helyes elnevezése tulajdonképpen Nyirokdrenázs. (Német nyelvterületen Lymphdrainage-nak nevezik.) A helyes elnevezés sejteti, hogy a manuális nyirokdrenázs célja elsősorban az interstíciális folyadék levezetése a vénás és a nyirokkeringésen keresztül, melyet speciális, a svéd masszázstól némileg eltérő, fogásokkal valósít meg.

Hatásai lehetnek helyi jellegűek és a szervezet egészére hatóak is.

Helyi hatása a szöveti duzzanatot (ödéma) csökkentő hatás. Szöveti duzzanat kialakulhat egy adott testrész elégtelen keringése miatt, vagy műtétek következtében (például Mastectomia). Leggyakoribb ödémás terület a végtagok területe, kiemelten a lábak. Az ülő vagy állómunkával erősen igénybevett lábak fájhatnak, feldagadhatnak a nap végére, sokszor már a nap derekára is. Ezt a tendenciát súlyosbítja a mozgásszegény életmód. A nyirokmasszázs rendszeres alkalmazásával ezekre a kellemetlen érzetekre, tünetekre hozható enyhülés. Alkati (örökölt) tényezők, és táplálkozási-életmódi hatásokra a kötőszövetben is találhatunk elváltozásokat. Leggyakoribb ilyen elváltozás a narancsbőr (cellulitis). A nyirokmasszázs alkalmazása pár alkalom után már látható, érezhető változást hozhat ebben a kellemetlen problémában is.

Szisztémásan, vagyis az egész szervezetre is hat a nyirokdrenázs. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a teljes testes nyirokmasszázsnak relaxáló, nyugtató, feszültségoldó hatása, valamint méregtelenítő és immunrendszer-erősítő hatása van. A méregtelenítő hatást kihasználhatjuk egy tavaszi méregtelenítő kúra során, vagy egy fogyókúra kiegészítéseként is. A kritikus helyeken (combok) már néhány kezelés is mérhető eredményt hozhat.

A nyirokmasszázs (a svéd masszázshoz hasonlóan) szintén ajánlható férfiaknak és hölgyeknek egyaránt, a testi problémák megoldására, vagy csak lazítás, regenerálódás céljából. Végül ajánlható olyanoknak is, akik a svéd masszázs erőteljesebb fogásait nem szeretik, akiknek az „túl erős”, mivel ez a masszázsfajta finomabb, lágyabb, lassabb, simító jellegű fogásokkal dolgozik.


nyirokmasszazs